Potraviny pro diabetiky
Diabetes neboli cukrovka v dnešní době hostuje na každém 10. obyvateli České republiky. Pojďme si ale říct, že není cukrovka jako cukrovka a pro správný výběr potravin je důležité znát typ, se kterým máme co dočinění.
Co je to cukrovka a jaké jsou typy?
Cukrovka je onemocnění vyznačující se vysokou hladinou cukru v krvi, kterou u zdravých osob dostatečně reguluje hormon inzulín pocházející ze slinivky břišní.
Diabetes 1. typu je dědičné autoimunitní onemocnění, kdy buňky se buňky imunitního systému rozhodnou spáchat vyloženě atentát na buňky, které produkují inzulin, takže nemocní většinou trpí úplným nedostatkem inzulinu a musí si ho podávat injekcemi. Brrrr.
Mnohem větší část všech diabetiků (tím mám na mysli více než 90 %) však tvoří diabetes 2. typu, který je získaný. Většinou souvisí s ne úplně ideálním životním stylem, jde ruku v ruce s dalšími onemocněními metabolického syndromu (obezita, vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol…) a průběh nemoci spočívá v tom, že slinivka kvůli opakovaným vysokým hladinám cukru v krvi neví, kam dřív skočit, a produkuje enormní množství inzulinu. Tělo se však postupně stává vůči inzulinu imunní, takže slinivka produkuje ještě větší kopec inzulinu, až se nakonec úplně vyčerpá.
To, že cukrovka v prvních fázích onemocnění nebolí, neznamená, že si člověk může hodit nohy nahoru a nic neřešit, neboť komplikace mohou být velmi závažné. A strava hraje v léčbě a spokojeném životě cukrovkáře jednu z hlavních rolí.
Tipy sacharidů
Hladinu cukru v krvi ovlivňují sacharidy - jedna ze 3 základních makroživin. No a aby toho nebylo málo, tak ty sacharidy ještě můžeme rozdělit - na jednoduché a složené.
Jednoduché sacharidy neboli cukry jsou rychlým zdrojem energie a nachází se skoro ve všem, co je sladké - cukr, dobroty, sladké nápoje, džusy, ale také v ovoci.
Složené (komplexní) sacharidy v našem jídelníčku zastupují téměř všechny přílohy - těstoviny, rýže, pečivo, brambory… Z chemického hlediska se jedná pouze o řetízek jednoduchých sacharidů pospojovaných vazbami.
V tabulce nutričních hodnot najdete obvykle celkové množství sacharidů a z toho jednoduchých cukrů.
Druh sacharidů je důležité rozlišovat kvůli tomu, že jednoduché cukry se tráví mnohem rychleji než komplexní sacharidy, neboť se ve střevě nemusí složitě štěpit.
To už zabrušujeme stále hlouběji a hlouběji, neboť tato rychlost vstřebávání je v podstatě definice glykemického indexu, bez jehož znalosti se žádný diabetik neobejde.
Glykemický index
Glykemický index (GI) popisuje rychlost, za kterou se sacharid, který jsme právě spořádali, vstřebá z trávicího traktu do krve.
Vysoký GI znamená, že je to vážně fičák. Člověk většinou ani nemrkne a sacharidy už si kolují v krvi a nadšeně pozdravují. Tato dakarská rally se týká hlavně jednoduchých cukrů, protože se ve střevě nemusí štěpit žádné vazby, takže trávicí trakt si dá nohy nahoru a cukry rovnou drandí do krve.
Nízký GI oproti tomu připomíná spíše závod hlemýžďů. Nižší glykemický index mají komplexní sacharidy, kde musí být nejprve rozštěpeny vazby. Tím vzniknou jednoduché cukry, které mohou odpochodovat do oběhu.
Teď ale přichází trochu past. Glykemický index není neměnná hodnota a lze ho ovlivnit. Například pokud k sacharidům přidáte tuky, bílkoviny či vlákninu, GI celého pokrmu se významně snižuje.
Potraviny pro diabetiky 1. typu
Jak již bylo zmíněno výše, tito diabetici musí být léčeni dodávaným inzulínem. Obvykle to spočívá v nekonečné matematické řeholi, kdy diabetik musí složitě počítat obsah sacharidů v každém jídle, aby mohl do těla dopravit adekvátní množství inzulinu. Dnes už ovšem existují i řešení s mnohem flexibilnějším režimem, kdy diabetik nemusí být matematický mág, ale vše za něj počítají, měří a dávkují ty nejmodernější přístroje. Suma sumárum, neexistuje seznam povolených a zakázaných potravin pro diabetiky “jedničkáře”, neboť každý z nich má jiné požadavky, jiný inzulínový režim a potraviny a následné dávky inzulinu si musí řešit individuálně.
Potraviny (ne)vhodné pro diabetiky 2. typu
Zde už je to úplně jiná pohádka a volba těch správných potravin je naprosto klíčová. Cukrovkáři s tímto typem (získaným) by měli preferovat především potraviny s nízkým glykemickým indexem (GI), neboť pomalé vstřebávání a uvolňování sacharidů do krve není pro tělo takový šok a zvládne se s takovými potravinami lépe popasovat. To znamená, že by měli preferovat celozrnné potraviny s minimem jednoduchých cukrů, v ideálním případě je ještě kombinovat s nějakým zdrojem bílkovin.
Naprosto ideální volbou je například celá řada bez cukru. Ta neobsahuje žádné přidané cukry a navíc je slazená vlákninou z čekanky, díky čemuž je výsledný glykemický index ještě nižší.
A pokud byste to chtěli jo upgradovat a udělat úplně nejlépe na celém světě, tak je fajn k mysli, sušenkám nebo tyčinkám přidat ještě nějaký zdroj bílkovin. Například v podobě řeckého jogurtu, polotučného tvarohu nebo kefíru.
Mléčné výrobky by měly být bílé, neslazené a neochucené, aby se zbytečně nezvyšovalo množství cukru ve snídani či sváče. No jo, ale ruku na srdce, že ne každému budou ty bílé neochucené výrobky šmakovat. Pokud by pro vás byly kyselé a nesympatické, můžete je zkusit osladit čekankovým sirupem. I přes sladkou chuť je totiž z velké části tvořen vlákninou a vy tak uděláte dobře hned dvakrát - ušetříte na cukrech a zároveň pošlete do střev nějaké dobré papání pro střevní bakterie.
Tím se dostáváme k dalšímu důležitému faktoru. Na rozvoj a průběh diabetu má totiž velký vliv složení střevního mikrobiomu - malých bakterek osidlujících naše střevo. Tyto střevní bakterky bychom si měli hýčkat a rozmazlovat, neboť se ukazuje, že mimo jiné tvoří až z 80 % náš imunitní systém, hrají výraznou roli při vzniku mnoha (nejen) civilizačních onemocněních a ovlivňují i náladu, psychické rozpoložení a proces stárnutí. No a tyhle malé potvůrky mají velmi rády vlákninu (například inulin z kořene čekanky či beta glukany z ovsa), složky luštěnin či antioxidanty (například z ovoce).
Skvělou cestou, jak podpořit léčbu diabetu, tak může být i pravidelná konzumace ovesných vloček nebo luštěnin. Luštěniny v jídelníčku většiny osob úplně chybí, přestože oficiální doporučení zní, že by je každá osoba měla konzumovat alespoň dvakrát týdně. No jo, ale to namáčení! Tady může pomoci superhrdina Pan Hrášek, který je naprosto plnohodnotným zdrojem luštěnin a ještě vám ušetří čas v kuchyni. Takový gyros, nudličky nebo burger jsou skvěle dochucené, připravené raz dva a jak mikrobiom, tak i hladina cukru v krvi náramně poděkují.
A přestože každý ví, že ovoce a zelenina by měly být nedílnou součástí každodenní stravy, v zimě to s nimi chuťově ani cenově není žádná hitparáda. I tady je dostupné rychlé řešení - například lyofilizované ovoce, které si zachovává všechny své vitamíny, minerální látky i antioxidanty.
Samozřejmě je na místě dbát i na dostatečný přísun nenasycených mastných kyselin, například z ořechů. Je ale důležité brát v potaz, že i když to jsou zdraví prospěšné tuky s nezastupitelnými benefity pro naše zdraví, stále jsou to tuky a neměli bychom je tam ládovat od rána do večera.
I přes všechny zmíněné rady a tipy je důležité zmínit, že v prevenci i léčbě diabetu 2. typu je stěžejní celkový životní styl zakládající se na pestré a vyvážené stravě bohaté na sacharidy s nižším glykemickým indexem, nenasycené tuky, kvalitní bílkoviny, vlákninu, vitamíny a minerální látky, ale neméně důležitý je i spánek, pravidelný pohyb, redukce stresu a omezení alkoholu a kouření na minimum.
Tabulka potravin pro diabetiky 2. typu
Potravina |
Je vhodné ji zařazovat? |
Poznámky |
Super mysli bez cukru |
✅✅✅ |
ideální ještě v kombinaci se zdrojem bílkovin |
Křupavé mysli |
spíše výjimečně |
když už, dbát na zdroj bílkovin |
Lehké & křehké mysli |
✅✅ |
ideální ještě v kombinaci se zdrojem bílkovin |
Sypané mysli |
spíše výjimečně |
když už, dbát na zdroj bílkovin |
Bezlepkové mysli |
spíše výjimečně (nebo volit řadu bez přidaného cukru) |
když už, dbát na zdroj bílkovin |
Ovesná kaše ochucená |
spíše výjimečně (nebo volit řadu bez přidaného cukru) |
když už, dbát na zdroj bílkovin |
Ovesná kaše natural |
spíše výjimečně |
když už, dbát na zdroj bílkovin |
Protein kaše |
✅✅ |
|
Super kaše |
✅✅✅ |
ideální ještě v kombinaci se zdrojem bílkovin |
Rýžová kaše |
spíše výjimečně |
když už, dbát na zdroj bílkovin a vlákniny |
Super sušenky |
✅✅✅ |
ideální ještě v kombinaci se zdrojem bílkovin |
Ovesné sušenky |
spíše výjimečně |
když už, dbát na zdroj bílkovin |
Polomáčené sušenky |
zcela výjimečně |
|
Biskiti |
spíše výjimečně |
když už, dbát na zdroj bílkovin a vlákniny |
Super ořechy tyčinky |
✅✅ |
ideálně dodat zdroj bílkovin a mít na paměti, že i zdravé tuky jsou tuky |
Ořechové tyčinky |
spíše výjimečně |
když už, dbát na zdroj bílkovin a vlákniny |
Ořechové tyčinky s proteinem |
spíše výjimečně |
když už, dbát na zdroj bílkovin a vlákniny |
Ořechové tyčinky s proteinem bez přidaného cukru |
✅✅✅ |
ideální vyvážená svačinka |
Super ovoce - tyčinky |
zcela výjimečně |
nebo pouze v kombinaci se zdrojem bílkovin a vlákniny |
Ovocná tyčinka s jogurtem |
zcela výjimečně |
|
Ovocný hadík |
zcela výjimečně |
nebo pouze v kombinaci se zdrojem bílkovin a vlákniny |
Ovesné vločky |
✅✅✅ |
skvělá součást snídaní i svačinek |
Lyofilizované ovoce |
✅ |
ideálně kombinovat a nekonzumovat samostatně |
Ořechy |
✅ |
maximálně hrst denně, i zdravé tuky jsou tuky |
Plněné polštářky |
zcela výjimečně |
|
Kukuřičné lupínky |
zcela výjimečně |
|
Emcotella |
✅✅ |
skvělá alternativa ke sladkým pomazánkám, ale ideální množství je např. jedna lžička (ne jedno balení) |
Čekankový sirup |
✅✅✅ |
ideální cesta, jak ochutit například bílý jogurt, kefír či podmáslí |
Pan Hrášek - burger |
✅ |
jednoduchý způsob, jak zařadit do jídelníčku luštěniny |
Pan Hrášek - gyros |
✅✅ |
skvělý zdroj bílkovin |
Pan Hrášek - nudličky |
✅✅✅ |
parádní alternativa k masu |
Pan Hrášek - plátek |
✅ |
jednoduchý způsob, jak zařadit do jídelníčku luštěniny |
Pan Hrášek - gouda |
zcela výjimečně |
pozor na nasycené mastné kyseliny |
Pan Hrášek - čedar |
zcela výjimečně |
pozor na nasycené mastné kyseliny |